Læremesters Værktøjskasse
Podcasten ”Læremesters Værktøjskasse” skal få lærlingene til at blive i faget. En ny generation er på vej ind på arbejdsmarkedet – og der er kamp om dem. De unge kommer med egne tanker, ideer og behov, og vil gerne lære nyt. Men hvordan fastholder man de unge i landbrug, skovbrug og gartnerierhvervet? En ny podcastserie giver svar på spørgsmålene og tips og tricks til at støtte de unge godt gennem læretiden. Vært på podcasten Karin Eckersberg, der har stort kendskab til erhvervsuddannelserne, håber, at arbejdsgiverne vil lytte med. -Vi får en lang række eksperter i studiet, der skal gøre mig og lytterne klogere på de faktorer, som spiller en rolle for de unge lærlinge. Og jeg spørger gæsterne om konkrete værktøjer, som de vil anbefale. Podcasten leverer det hele i et balanceret lydformat med eksperter, virksomheder med gode erfaringer, og ikke mindst bidrag fra de unge selv, direkte til lytterne i et kort, tilgængeligt format. Målet er at give redskaber, som kan gavne motivation og arbejdsglæde, siger Karin Eckersberg. -Når man som arbejdsgiver tager en ung lærling ind, påtager man sig et vigtigt ansvar. Det er afgørende, at begge parter kommer godt fra start. Den unge generation har mange uddannelsesmuligheder, og er de ofte meget bevidste om deres valg af uddannelse. De kan finde på at ombestemme sig, hvis deres forventninger ikke bliver opfyldt. Men med de rigtige redskaber og tilgange, kan vi sikre, at de unge får en god oplevelse, så de får lyst til at blive i faget, siger hun. Podcasten er skabt i et samarbejde mellem 3F, GLS-A og Landbrug & Fødevarer i regi af Jordbrugets Uddannelser, der alle arbejder for at sikre faglært arbejdskraft i årene der kommer. De første seks episoder er klar og flere bliver produceret i løbet af efteråret.
Læremesters Værktøjskasse
Lærlinge med misbrugsproblemer
•
Future Food
I denne episode fortæller Anker Kirk Vestergaard åbenhjertigt, hvordan han opdager et misbrug hos en af sine lærlinge, og hvordan han tackler situationen med den unge og de øvrige medarbejdere i virksomheden. Ifølge Anker er misbrug mere udbredt blandt de unge end man lige går og tror.
I episoden medvirker psykoterapeut Kenneth Frej Raaberg fra Roskilde Tekniske Skole. Kenneth har gennem mange år arbejdet med unge misbrugere i erhvervsuddannelserne, og han perspektiverer forløbet på fornemmeste vis og giver gode råd til alle oplæringsansvarlige, som måtte stå i en lignende situation.
Endelig medvirker gartnerelev Sussi Moshage Sommersted fra Jordbrugets uddannelsescenter.